Tuesday, September 14, 2010

WELL…COME BACK!

Αδειάσατε τη βαλίτσα, δείξατε με καμάρι τις φωτογραφίες των διακοπών σας σε οποιονδήποτε βρέθηκε σε ακτίνα δέκα μέτρων από την οθόνη του υπολογιστή σας και αφού πέρασαν οι δύο πρώτες ημέρες ακατάσχετης φλυαρίας για τον παράδεισο επί γης που ανακαλύψατε στις διακοπές σας, συνειδητοποιείτε ότι αρνείστε πεισματικά να επιστρέψετε στην άσφαλτο και να αφήσετε πίσω σας το πλακόστρωτο.

Οι περισσότεροι από εμάς -αν όχι όλοι- νοσταλγούμε εκείνη την τελευταία Παρασκευή στη δουλειά που ευχόμασταν καλό καλοκαίρι μεταξύ μας, βάζαμε το “out of office assistant” και «τέρμα» Edward Maya στο αυτοκίνητο κατευθυνόμασταν προς το λιμάνι του Πειραιά για το αγαπημένο μας νησί.

Δεν μπορούμε ακόμα να πιστέψουμε πώς τα mojito, οι αμμουδιές και οι βόλτες στα στενά σοκάκια θα αντικατασταθούν με meetings στα γραφεία του πελάτη, συντροφιά με γαλλικό καφέ & κουλουράκια.

Ψυχραιμία!
Πριν χτυπήσετε την πόρτα του προϊσταμένου σας για να υποβάλλετε παραίτηση, βάλτε σε εφαρμογή το παρακάτω σχέδιο αντιμετώπισης του πιο ύπουλου «ιού» του Σεπτεμβρίου.


Recall: Προσπαθήστε να θυμηθείτε τις καλές στιγμές του προηγούμενου χειμώνα: τα projects που πήγαν καλά, τις προσπάθειες που εκτιμήθηκαν, τα after office ποτά με συναδέλφους. Σκεφτείτε πως αν δε δουλεύατε το πιθανότερο είναι να μην είχατε καταφέρει να πάτε διακοπές.


Long for: Αν έχετε κάτι να περιμένετε, και να σχεδιάζετε, ο χρόνος της προσαρμογής στην καθημερινότητα -και κυρίως στη δουλειά- περνά πολύ πιο ευχάριστα και με πιο θετική ψυχολογία. Αντί να φαντάζεστε έναν ατελείωτο, κουραστικό χειμώνα τα πρωινά που ξεκινάτε άκεφοι για το γραφείο, ή τα βράδια που επιστρέφετε κουρασμένοι, θα μετράτε μέρες μέχρι τις επόμενες διακοπές σας.

Go out: Ακόμη και αν κάνατε μια μικρή βόλτα στην πόλη γυρνώντας από τις διακοπές, συνειδητοποιώντας πόσο λιγότερο όμορφη είναι σε σχέση με το νησί του Αυγούστου που σας φιλοξένησε, μην αφήσετε αυτήν την αρχική απογοήτευση να σας κλείσει στο σπίτι για τις επόμενες εβδομάδες. Κανονίστε συναντήσεις με φίλους μετά το γραφείο, βγείτε για ένα ποτό ή για φαγητό με συναδέλφους, δείτε σε θερινά σινεμά τις ταινίες που χάσατε το διάστημα που λείπατε, ανακαλύψτε νέα στέκια σε ταράτσες με θέα στην πόλη, ή σε ταβερνούλες με αυλή που μυρίζουν διακοπές.
Η διαδρομή «σπίτι-δουλειά, δουλειά-σπίτι» χαλάει τη διάθεσή σας τόσο στο σπίτι όσο και στη δουλειά.

Give yourself some space: Δεν θα πάρετε κανένα βραβείο αν τακτοποιήσετε από την 1η κιόλας ημέρα στο γραφείο όλα τα «συντρίμμια» που αφήσατε πίσω σας φεύγοντας. Όσο "βουνό" και αν φαίνεται, όλα θα γίνουν στο τέλος, όπως πάντα άλλωστε. Δώστε στον εαυτό σας 2-3 ημέρες να επανέλθει στην καθημερινότητα.
Μην καταφύγετε στην εργασιοθεραπεία προκειμένου να μην σκέφτεστε τις διακοπές που τελείωσαν- θα καταφέρετε μόνο να κουραστείτε και να μελαγχολήσετε ακόμη περισσότερο.

Chance for Refreshment: Λίγα λουλούδια στο βάζο, μία ζωηρή και χαρούμενη ταπετσαρία σε έναν τοίχο, μία κορνίζα με την αγαπημένη φωτογραφία του καλοκαιριού ή ένα αναμνηστικό από τις διακοπές σας, θα δημιουργήσουν μία πιο θετική διάθεση ενώ παράλληλα θα ομορφύνουν τον χώρο του γραφείο σας που τώρα μοιάζει σαν αντίπαλο στρατόπεδο.


Organize your files: Σε περίπτωση που δεν προλάβετε να βάλετε σε τάξη το γραφείο πριν φύγετε (σιγά μην προλάβατε), είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να το κάνετε τώρα. Με αυτόν τον τρόπο και όλες οι εκκρεμότητες θα επιστρέψουν -αναίμακτα- στη μνήμη σας, και πολλά άχρηστα χαρτιά θα πάρουν τον δρόμο της ανακύκλωσης δίνοντας χώρο για new challenges και ο server της εταιρίας θα πάρει μια ανάσα σβήνοντας δεκάδες mails που δεν γνωρίζετε ούτε τον αποστολέα τους.


Σε όποια περίοδο κι αν διανύουμε, σε όποια φάση κι αν είμαστε, το σημαντικό είναι ο καθένας μας να ανακαλύπτει εκείνες τις μικρές δραστηριότητες που τον βοηθούν να τις χρησιμοποιεί ως κίνητρο για να συνεχίσει να ανταπεξέρχεται στις καθημερινές δυσκολίες και υποχρεώσεις στη δουλειά του.

Και να θυμόμαστε όλοι ότι οι όμορφες στιγμές που μας κάνουν να ξεφεύγουμε από τη ρουτίνα και καθρεφτίζουν τα «θέλω» μας δεν χρειάζεται να αποτελούν προνόμιο μόνο των καλοκαιρινών διακοπών!

Καλή επάνοδο σε όλους!

Θεοδώρα Λυμπεροπούλου

No comments: