Thursday, December 16, 2010


Στη διαφήμιση, κάθε φορά που έμπνευση ή πρωταγωνιστής μιας ιδέας είναι ένας διάσημος, celebrity ή όπως αλλιώς θέλετε να τον/την πείτε, ένα σύννεφο αμφιβολίας, ως προς το εφικτό της ιδέας, σκεπάζει την αίθουσα του brainstorming. Αρκεί το budget του πελάτη για να καλύψει τα «δικαιώματα» του μεγάλου star?

Και, συνήθως, κάπου εκεί τα σύννεφα (με τον star μαζί) φεύγουν, η ατμόσφαιρα καθαρίζει και το brainstorming συνεχίζεται

Υπάρχει(?) όμως ένας πασίγνωστος, star που κάθε χρόνο, περίπου τέτοια εποχή, εμφανίζεται στο μυαλό κάθε διαφημιστή, χωρίς δεύτερες σκέψεις και σύννεφα αμφιβολίας, τουλάχιστον ως προς την αμοιβή της χρήσης του. Ως προς την πρωτοτυπία της χρήσης του, το συζητάμε...

Ο περίφημος Άγιος Βασίλης, ο παππούς των δώρων, ο χοντρούλης των Χριστουγέννων γεμίζει τις οθόνες με τη «μεγαλειώδη» παρουσία του, τα ραδιόφωνα με τη «ΧΟ ΧΟ ΧΟ» φωνή του και τις καταχωρίσεις με την ερυθρόλευκη στολή του. Με έλκηθρο ή με skate, με μελομακάρονα ή κινητά τηλέφωνα, με γράμματα ή e-mail, o Santa Claus ταιριάζει παντού, προσαρμόζεται στα πάντα, καλύπτει τους πάντες. Για εμάς, είναι ο ήρωας της Χριστουγεννιάτικης επικοινωνίας.

Για τους πελάτες, ο ήρωας της Χριστουγεννιάτικης προσφοράς τους, που ενθουσιάζει τα παιδιά, συγκινεί τους ενήλικες, «νευριάζει» τους πραγματικούς παππούδες και ΔΕΝ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ!

Και έτσι τα χρόνια περνάνε, οι ιδέες υλοποιούνται και ένα από τα αιώνια ερωτήματα της ανθρωπότητας παραμένει αναπάντητο. Υπάρχει ή δεν υπάρχει; Αν υπήρχε, θα ήταν σίγουρα στη λίστα του Forbes, αν υπάρχει έχει δικαιωματικά μια από τις πρώτες θέσεις στη λίστα των χαζών «ανθρώπων». Τόσα δεδουλευμένα... ούτε με ΔΝΤνόμο δεν χάνονται!

Και επειδή την απάντηση δεν την ξέρει κανείς, εγώ, απλά, κάθε φορά που θα τον «ξεγυρίζω», θα αναρωτιέμαι τσαλαπατώντας ανεπανόρθωτα την παιδική μου αθωότητα: Τι φυλάς άραγε στο σάκο, εκεί κάτω απ' τα παιχνίδια;

Καλές γιορτές Άγιε Βασίλη...

Ειρήνη Μακρή

Art Director

No comments: