Wednesday, May 19, 2010

8-bit trend – μέρος της pop culture ή απλώς παιχνίδι;


Όσοι μεγαλώσαμε με ένα game boy ή Atari γνωρίζουμε καλά τον ήχο και τον αγαπήσαμε γιατί μας θυμίζουν τα παιδικά μας χρόνια ή ακόμα την αρχή ενός νέου «κόσμου», των «video game»!
Ο κόσμος αυτός έχει αλλάξει δραματικά, όπως συμβαίνει πάντα με τη νέα τεχνολογία, με αποτέλεσμα να θεωρείται «ξεπερασμένη» η τεχνολογία του 8 bit που είχαν τα πρώτα ηλεκτρονικά παιχνίδια όπως το Nintendo.

Για κάποιους όμως το «game boy» δεν πέθανε ποτέ. Το 8-bit επέστρεψε ακόμα πιο δυνατό! ο ήχος και τα απλά γραφικά έγιναν τέχνη …. Έγιναν μουσική… είναι μια νεωτεριστική, καλλιτεχνική προσέγγιση που γεννήθηκε στις μεγαλουπόλεις όπως το Παρίσι, Νέα Υόρκη και το Τόκιο .

Η μαγεία και η πρόκληση της προσέγγισης αυτής είναι ότι οι εκφραστές της ξεπέρασαν το εμπόδιο του «περιορισμού» αναγνωρίζοντας τον ως λιτότητα έκφρασης. Μέσα από την πιο απλή και καθαρή φόρμα, τελικά υπάρχουν απεριόριστες δυνατότητες τόσο ακουστικά όσο και οπτικά.

Έτσι η χρήση εικόνας και ήχου «χαμηλής» τεχνολογίας σε μια μοντέρνα έκδοση φέρει ένα μοναδικό αποτέλεσμα αλλά και τρόπο έκφρασης. Γιατί λοιπόν να μην μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα νέο ρεύμα τέχνης κάτω από την μεγαλύτερη «σχολή» των RETRO-FUTURISTIC;

Ξανθή Μπερσή

No comments: