Thursday, May 27, 2010

Augmented Reality- γιατί τόσος ντόρος ;

Μια τεχνολογία γνωστή αρχικά από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας έχει γίνει πλέον πραγματικότητα…
Μια τεχνολογία που μπορεί να έχει πολλαπλές εφαρμογές. Μπορεί να επεκταθεί από διαφήμιση σε παιχνίδια ή ακόμα για προσομοίωση διαφόρων καταστάσεων όπου το πραγματικό και το εικονικό αλληλεπιδρούν.

Το μόνο που χρειάζεται είναι μια απλή web cam! Είναι ένα διασκεδαστικό εργαλείο μέσα από το οποίο ο χρήστης συμμετέχει σε αυτό που βλέπει στην οθόνη. Πέρα από το γεγονός λοιπόν ότι είναι εντυπωσιακό δίνει πολλές δυνατότητες στον χρήστη. Ένα παράδειγμα είναι η δυνατότητα να εξερευνεί κάτι καινούριο, π.χ. το εσωτερικό του αυτοκινήτου που σκέφτεται να αγοράσει χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτεί το μαγαζί, να δοκιμάζει ρούχα κ.ο.κ.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το Augmneted Reality είναι ένα πολύ διασκεδαστικό εργαλείο το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να συμμετέχει και να ανακαλύπτει νέους φανταστικούς κόσμους. Ο κόσμος σήμερα όπως τον γνωρίζουμε είναι προβληματισμένος με αποτέλεσμα να έχει «τάσεις φυγής» από την πραγματικότητα…Τι καλύτερο από το να παίρνει μέρος σε μια ταινία φαντασίας όπως το «ΑVATAR» και να βλέπει τον εαυτό του μέσα σε αυτήν; Να νιώθει ότι έχει ξεφύγει από το δυσάρεστο κλίμα που τον περιβάλει ; Αυτό κάνει πιο αποδοτική την επικοινωνία του όποιου μηνύματος…

Είναι μια μοναδική ευκαιρία απόδρασης και για αυτό όλοι θέλουν να το δοκιμάσουν!

Νίκος Ψυχουδάκης

Wednesday, May 19, 2010

8-bit trend – μέρος της pop culture ή απλώς παιχνίδι;


Όσοι μεγαλώσαμε με ένα game boy ή Atari γνωρίζουμε καλά τον ήχο και τον αγαπήσαμε γιατί μας θυμίζουν τα παιδικά μας χρόνια ή ακόμα την αρχή ενός νέου «κόσμου», των «video game»!
Ο κόσμος αυτός έχει αλλάξει δραματικά, όπως συμβαίνει πάντα με τη νέα τεχνολογία, με αποτέλεσμα να θεωρείται «ξεπερασμένη» η τεχνολογία του 8 bit που είχαν τα πρώτα ηλεκτρονικά παιχνίδια όπως το Nintendo.

Για κάποιους όμως το «game boy» δεν πέθανε ποτέ. Το 8-bit επέστρεψε ακόμα πιο δυνατό! ο ήχος και τα απλά γραφικά έγιναν τέχνη …. Έγιναν μουσική… είναι μια νεωτεριστική, καλλιτεχνική προσέγγιση που γεννήθηκε στις μεγαλουπόλεις όπως το Παρίσι, Νέα Υόρκη και το Τόκιο .

Η μαγεία και η πρόκληση της προσέγγισης αυτής είναι ότι οι εκφραστές της ξεπέρασαν το εμπόδιο του «περιορισμού» αναγνωρίζοντας τον ως λιτότητα έκφρασης. Μέσα από την πιο απλή και καθαρή φόρμα, τελικά υπάρχουν απεριόριστες δυνατότητες τόσο ακουστικά όσο και οπτικά.

Έτσι η χρήση εικόνας και ήχου «χαμηλής» τεχνολογίας σε μια μοντέρνα έκδοση φέρει ένα μοναδικό αποτέλεσμα αλλά και τρόπο έκφρασης. Γιατί λοιπόν να μην μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα νέο ρεύμα τέχνης κάτω από την μεγαλύτερη «σχολή» των RETRO-FUTURISTIC;

Ξανθή Μπερσή

Monday, May 17, 2010

ΕΝΑ ΝΕΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Ο κόσμος του marketing είναι πάντα σε αναζήτηση νέων τρόπων προσέγγισης του καταναλωτή ώστε και να τον εντυπωσιάσει αλλά και να μάθει όσο περισσότερα μπορεί για αυτόν.

Μια νέα εφαρμογή μπορεί να μετατρέψει ένα κουτάκι αναψυκτικού σε κανάλι επικοινωνίας με τον κάτοχό του! Με ένα απλό download του application μπορείς να «επισυνάψεις» οτιδήποτε αρκεί να έχει barcode και με ένα απλό scan να εμφανίζεται στον υπολογιστή ή κινητό σου.
Από μια συνταγή που κρύβεται πίσω από τo barcode του κουτιού των δημητριακών σε ένα βιογραφικό που είναι «συνημμένο» σε μια business card.
Εφαρμογές υπάρχουν άπειρες, ωστόσο στο δικό μας χώρο είναι μια ευκαιρία μοναδικής επικοινωνίας με τον καταναλωτή.

Η τεχνολογία έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και η κάθε εταιρία θα μπορεί να ξέρει που και πότε κάποιος έκανε scan το προϊόν τους καθώς και θα μπορεί να «συζητάει» και να χτίζει επαφή με καταναλωτές που έχουν χρησιμοποιήσει την εφαρμογή στο παρελθόν.

Τι καλύτερο για τη βάση δεδομένων των πελατών της κάθε μάρκας!
Σκοπός: μια νέα τεχνολογία ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΕΙ και προσφέρει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε αυτόν που τη χρησιμοποιεί πρώτος αλλιώς γίνεται και αυτή με τον καιρό ένα «τετριμμένο και αναμενόμενο» προωθητικό τέχνασμα του κόσμου του marketing στα μάτια του καταναλωτή…

Thursday, May 13, 2010

ΜΙΑ ΑΓΕΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ

Μια αγελάδα μπορεί να φέρει την άνοιξη…

Μέσα στο σημερινό κακό κλίμα, από τα λίγα νέα που μπορούν να μας κάνουν χαρούμενους, αλλά και να μας εκπλήσσουν ενίοτε, είναι τα «γεννητούρια».
Ειδικά όταν αυτά αντιπροσωπεύουν μια κατηγορία που όλοι την τιμούμε καθημερινά, αλλά δε την αναγνωρίζουμε ξεχνώντας την. Αυτά παθαίνουν τα πράγματα που είναι μέσα στη καθημερινότητα μας και με πολλές εφαρμογές…

Τέρμα οι γρίφοι. Μιλάω για το ΝΟΥΝΟΥ Νέα Γενιά που ήρθε μέσω “Air Cow”.

Η ΝΟΥΝΟΥ είπε λοιπόν, just do it, και μια αισιόδοξη ταινία βγήκε στον αέρα. Λύνει τα προβλήματα μας; Ναι, όσον αφορά τις ανάγκες μας στο συμπυκνωμένο γάλα, και μακάρι να βοηθούν όλοι όπως ξέρουν και μπορούν.

Ας κοιτάξουμε λοιπόν ψηλά στον ουρανό, είναι καιρός πάλι.

Κρίστιαν Λαζόπουλος

Monday, May 10, 2010

Η ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ SOCIAL NETWORKING ΤΟ 2010;

Είμαστε στη αρχή μιας σημαντικής αλλαγής στον τρόπο έρευνας, κατανάλωσης και διαχείρισης της πληροφορίας. Η δεκαετία του 2000 ήταν η «δεκαετία της Google».
Όπως τα τελευταία 10 χρόνια, έτσι και αυτή η εποχή είναι εποχή δραστικών αλλαγών για τις διαφημιστικές εταιρίες και τις εταιρίες media.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του διαδικτύου όπως το Compete.com το Facebook είναι πλέον η νούμερο ένα πηγή σε traffic ξεπερνώντας ακόμα και την Google. Ίσως στην Ελλάδα να είμαστε ένα βήμα πίσω αλλά σίγουρα ακολουθούμε το trend.

Γιατί όμως έχει διαδοθεί τόσο πολύ η χρήση του social networking;

Το σημαντικότερο που προσφέρουν τα social networking όπως το Facebook (που είναι το πιο διαδεδομένο αυτή τη στιγμή) είναι η δυνατότητα ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ που προσθέτει αξία σε αυτές τις ενέργειες του διαδικτύου που μέχρι πριν από λίγο ήταν μοναχικές εμπειρίες, όπως άλλωστε επιβεβαιώνει το online gaming. Η νέα γενιά site μας δίνει τη δυνατότητα να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας με τους ανθρώπους και κυρίως με αυτούς που νοιαζόμαστε. Όμως όσο περισσότερο χρόνο περνάμε στα site του social networking τόσο περισσότερο τα χρησιμοποιούμε για τις online activities τύπου email, chat , ενημέρωση, έρευνα, ακόμα και αγορές.

Πολλές εταιρίες έχουν αντιληφθεί την αξία της κοινωνικοποίησης και προσελκύουν τους καταναλωτές μέσα από το Facebook. Tο social networking κατακτάει το web με σταθερά βήματα παρόλη την κριτική που δέχεται για θέματα όπως η προστασία προσωπικών δεδομένων. Με το ρυθμό αυτόν υπολογίζεται ότι το Facebook θα γίνει το 1 website στον κόσμο σε λιγότερο από 3 χρόνια γιατί όχι και στην Ελλάδα;

Τι σημαίνει αυτό;

Τα ατομικά website χάνουν ολοένα και περισσότερο την αξία τους και οι μάρκες θα εστιάσουν στη δημιουργία δυνατής παρουσίας εκεί όπου υπάρχει η δυνατότητα να πλησιάσουν περισσότερους καταναλωτές αλλά και να χτίσουν «προσωπικές» σχέσεις μαζί τους.

Δεν πρέπει λοιπόν να εκμεταλλευτούμε το social networking αναλόγως και στο χώρο της διαφήμισης;