Friday, January 29, 2010

Ο θεσμός της αυτοδέσμευσης & το συμβούλιο ελέγχου επικοινωνίας.

Το ΣΕΕ άρχισε να λειτουργεί το Νοέμβριο του 2003 σαν Αστική Εταιρία μη κερδοσκοπική και, έχοντας διαχειριστεί 573 αιτήσεις ελέγχου μέχρι σήμερα, εξελίχθηκε σε ένα χρήσιμο εργαλείο που εξασφαλίζει σωστές συνθήκες ανταγωνισμού μεταξύ των διαφημιζομένων αλλά και αντικειμενική πληροφόρηση του καταναλωτή. Πάνω από όλα διατηρεί την αξιοπιστία και το κύρος της διαφήμισης, με αποτέλεσμα η εικόνα της στα μάτια του καταναλωτή να βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Για το λόγο αυτό οι επίσημοι φορείς Διαφημιζομένων (ΣΔΕ), εταιριών Επικοινωνίας (ΕΔΕΕ), Τηλεοπτικών Σταθμών (ΕΙΤΗΣΕΕ), Ραδιοφωνικών Σταθμών (ΕΙΙΡΑ), Παραγωγών τηλεοπτικών ταινιών (ΠΑΚΤ), Περιοδικού Τύπου (ΣΕΠΤ), Ημερησίων Εφημερίδων (ΕΙΗΕΑ) και η ΕΡΤ μετέχουν ως εταίροι στο Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας και στηρίζουν με τη συνδρομή τους την λειτουργία του.
Αλλά ακόμη και ανεξάρτητες εταιρίες Μέσων, Διαφημιζομένων και Διαφημιστών που δεν ανήκουν στους παραπάνω φορείς προσυπογράφουν τον ΕΚΔ-Ε, μετέχουν στο ΣΕΕ και αποδέχονται εκ των προτέρων τις αποφάσεις των Επιτροπών Δεοντολογίας.

Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι:
- ο Κώδικας Διαφήμισης, αποδεκτός από τη διεθνή εμπορική κοινότητα, σαν κώδικας του International Chamber of Commerce (ICC)
- η συνέπεια της λειτουργίας του θεσμού μέσω των Επιτροπών,
- η ταχύτητα ελέγχου από τις Επιτροπές και η απόλυτη εφαρμογή των αποφάσεων από τα ΜΜΕ,
- η δημοσίευση των αποφάσεων στην ιστοσελίδα του ΣΕΕ,
- η συνεχής ενημέρωση για όσα συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη γύρω από τη δεοντολογία της διαφήμισης,
- η νομοθετική κάλυψη του θεσμού,
είναι βασικά στοιχεία που παγίωσαν το ΣΕΕ και επισημοποίησαν το θεσμό της αυτοδέσμευσης στην εμπορική επικοινωνία.

Όμως ο σημαντικότερος παράγοντας είναι τα Μέλη των Επιτροπών. Αυτά τα 100 αξιόλογα υπεραπασχολημένα στελέχη διαφημιζομένων και διαφημιστικών εταιριών έχουν τη θέληση να προσφέρουν κάποιες ώρες το μήνα, για να διασφαλίζουν το γόητρο και την αξία του επαγγέλματός τους. Η κατάρτισή τους αλλά και η πίστη τους σε αυτή την προσπάθεια είναι το κύριο στοιχείο που οδήγησε το θεσμό στην επιτυχία.

Σήμερα το ΣΕΕ βρίσκεται σε ένα αρχικό στάδιο της πορείας του. Χάρη στην ενεργή υποστήριξη του ΣΔΕ, υπάρχει βάσιμη αισιοδοξία νομοθετικής ρύθμισης για την ύπαρξη πόρων σε σταθερή βάση, που θα καλύπτουν τις ανάγκες για τη διευρυμένη και ολοκληρωμένη αποστολή της αυτοδέσμευσης.
Είναι βέβαιο ότι αυτό θα ανοίξει νέους ορίζοντες, που θα καταστήσουν τον θεσμό προσιτό και εκμεταλλεύσιμο από κάθε ενδιαφερόμενο και ιδιαίτερα από τον καταναλωτή.

2008 - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

• Αιτήσεις ελέγχου 112 Αιτήσεις προελέγχου 3
• Οι 112 αιτήσεις ελέγχου αφορούσαν 100 διαφορετικά θέματα / επικοινωνίες
• Από τις 112 αιτήσεις ελέγχου, 34 «διευθετήθηκαν»
• 15 αποφάσεις επανεξετάστηκαν από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή






Γιώργος Παπαζήσης, Διευθυντής Σ.Ε.Ε.

No comments: