Friday, January 14, 2011

«Μεθεόρτια Μελαγχολία;»


Οι γιορτές τελείωσαν, το ίδιο και οι προσκλήσεις για δείπνα και συναντήσεις και η άδεια που πήραμε από τη δουλειά, τελείωσε κι αυτή. Τα κεφάλια μέσα! Όλοι γυρίζουμε στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής μας, ίσως με μια αδιόρατη μελαγχολία να μας κατακλύζει και με ένα κενό που μας κάνει να νιώθουμε “κάπως”, αδυνατώντας να εντοπίσουμε την αιτία της αδιαθεσίας μας. Oι διαφημίσεις με πρωταγωνιστή τον Άγιο Βασίλη σταμάτησαν, τα πολύχρωμα λαμπάκια στα μπαλκόνια έσβησαν, η γειτονιά έγινε πάλι μουντή και αδιάφορη, οι κάδοι σκουπιδιών γέμισαν με σκισμένα περιτυλίγματα δώρων και κλαδιά από χριστουγεννιάτικα δέντρα.

«Μεθεόρτια Μελαγχολία» είναι η διάγνωση των ειδικών!
Όλη αυτή η φανταχτερή χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα φεύγει αφήνοντας ένα απύθμενο κενό στη διάθεση όλων μας.

Ας ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είμαστε οι μόνοι που νιώθουν έτσι. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους του Yale, όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από την «Μεθεόρτια Μελαγχολία». Το τμήμα έρευνας της κλινικής του Yale για την κατάθλιψη, αναφέρει ότι η «Μεθεόρτια Μελαγχολία» είναι αναμενόμενη σε όλους τους ανθρώπους και σε όλο τον κόσμο. Και παρά το γεγονός ότι πολλοί έχουν μελαγχολική διάθεση και κατά την περίοδο των εορτών, ο μεθεόρτιος τύπος είναι ένα κοινό φαινόμενο που μας πλήττει συχνότερα, ιδιαίτερα τις τρεις πρώτες εβδομάδες που ακολουθούν. Αρκετές πανεπιστημιακές μελέτες αποκαλύπτουν την ελάττωση της συναισθηματικής ικανοποίησης μετά τις γιορτές.


Τι μπορούμε να κάνουμε;

Kαταρχήν να Hρεμήσουμε! Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου. Απλά ήταν το τέλος του χρόνου!
Ένας άλλος φρέσκος, ολοκαίνουριος και πολλά... υποσχόμενος χρόνος, μόλις ξεκινάει.

Ας κάνουμε έναν Aπολογισμό. Aς εντοπίσουμε τις αξιόλογες στιγμές της περασμένης χρονιάς, αντί να μελαγχολούμε. Aς καταγράψουμε τι κερδίσαμε και τι μάθαμε τη χρονιά που πέρασε. Ακόμη και αν χάσαμε κάτι, υπάρχει ένα μάθημα που κερδίσαμε από αυτό. Μην ξεχνάμε πως υπάρχει πάντα η θετική πλευρά, αρκεί να είμαστε διατεθειμένοι να την ανακαλύψουμε.

Aς βάλουμε Nέους Στόχους συγκεκριμένoυς και μετρήσιμους για τον καινούριο χρόνο που μας περιμένει και ας μην τον αφήσουμε να μας ξεφύγει έτσι απροβλημάτιστα! Aς του δώσουμε αρμοδιότητες.
Μήπως είναι καιρός να χάσουμε τα ένα - δυο κιλάκια που αποκτήσαμε στις γιορτές, να ξεκουράσουμε την πιστωτική μας κάρτα μετά τα καταναλωτικά όργια που, πολλοί από εμάς, την υποχρεώσαμε να υποστεί;
Φυσικά υπάρχουν και σοβαρότεροι στόχοι, σημασία όμως έχει να τους βάλουμε.

Αποτοξινωθούμε! Για ένα περίεργο και ακατανόητο λόγο οι γιορτές είναι συνυφασμένες με ένα ατέλειωτο μπαράζ υπερβολών που εξαντλούν τον οργανισμό. Με άλλα λόγια είναι «το πανηγύρι της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων» δεμένο με αλκοόλ και πολύ αϋπνία. Aς βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να συνέλθει σύντομα, για να μην γίνουμε «η χαρά του καρδιολόγου».

Ας περάσουμε στη Δράση παίρνοντας τη ζωή και την καινούρια χρονιά στα χέρια μας! Ίσως να μην είναι η καλύτερη χρονιά της ζωής μας, όμως αν δεν την κυνηγήσουμε, τότε σίγουρα δε θα είναι.

Σίγουρα δεν υπάρχουν έτοιμες συνταγές με μαγικά συστατικά που να λύνουν τα προβλήματα. Μπορούν, όμως να βελτιώσουν αρκετά τις συνθήκες.
Αν τίποτε από τα παραπάνω δεν μας βοηθάει, τότε ας κάνουμε υπομονή...
Από έγκυρη πηγή πληροφορήθηκα ότι οι Γιορτές θα έρθουν και πάλι του χρόνου!


Μέχρι τότε...
Καλή, Δημιουργική Χρονιά με ΥΓΕΙΑ & Αισιοδοξία!!!


Kαίτη Χρυσανθακοπούλου
Senior Graphic Designer


Πηγές
* business woman
* PEP Web - The Psychology of the Festival of Christmas

No comments: